oblicz granicę
Murzynek: lim x zmierza do 1/2
12x2−8x+1/4x2−1
lim x zmierza do 1
x2+7x−8/x3−1
Wiem jak to zrobić, ale proszę o dokładne wyliczenie, bo coś wyniki mi się nie zgadzają
7 maj 16:59
Janek191:
| | 12 x2 − 8 x + 1 | |
f(x) = |
| ? |
| | 4 x2 − 1 | |
7 maj 17:00
Janek191:
lim f(x) = 1
x → 0,5
7 maj 17:03
Janek191:
| | 6*( x − 16)*( 2 x − 1) | |
f(x) = |
| = |
| | ( 2 x −1)*( 2 x + 1) | |
więc
| | 6*0,5 − 1 | | 2 | |
lim f(x) = |
| = |
| = 1 |
| | 2*0,5 + 1 | | 2 | |
x→ 0,5
7 maj 17:06
Murzynek: dzięki, a w drugim przykładzie ?
7 maj 17:29