obwod wyznacz
kolorowa - poprawa: Boki trójkąta równoramiennego ABC mają długość |AB|=|BC|= 15 cm |BC|=18 cm. Punkty D i E są
odpowiednio środkami ramion AC i BC tego trójkąta. Wyznacx obwod trójkąta AED.
7 maj 16:54
Janek191:
Popraw treść zadania
7 maj 16:58
kolorowa - poprawa: Co z nią nie tak?
7 maj 17:02
radek: |BC|=15≠18=|BC| ciekawe zadanie
7 maj 17:03
Eta:
| | 1 | | 1 | |
|DE|= |
| |AC|=9 , |AD|= |
| |AB|=7,5 |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
|BG|=h= .......=12 , |EF|= |
| h=6 |
| | 2 | |
Z tw. Pitagorasa w trójkącie AFE : d=
√AF2+EF2=.......
Obwód trójkąta AED = 7,5+9+ d=........
7 maj 17:18