pilne
:): Dane jest równanie
(x2−1)(x2+2)(x2−3)(x2+4)(x2−5)(x2+6)(x2−7)=0
. Oblicz iloczyn pierwiastków tego równania i zakoduj kolejno cyfrę setek, dziesiątek i
jedności otrzymanego wyniku.
7 maj 16:40
:): Czy kod wynosi 021?
7 maj 16:44
Metis: Kiedy iloczyn liczb jest równy 0?
7 maj 16:49
123: =(−1)*(−3)*(−5)*(−7)
7 maj 16:51
radek: tam gdzie masz − rozbijasz ze wzoru tam gdzie + nie ma pierwiastków i liczysz iloczyn 021
raczej nie wyjdzie ale nie wiem.
7 maj 16:52
Metis: Źle.
7 maj 16:52
:): dlaczego 0? przeciez pierwiastki to −1,1, √3, −√3,√7 i −√7
7 maj 16:53
radek: 123 raczej −3 − 5 i −7 nie są pierwiastkami tego równania
7 maj 16:54
Metis: Źle.......
Odpowiedz na post 16:49.
7 maj 16:54
:): no mi wyszedł iloczyn −21 a trzeba zakodowac cyfre setek, dziesitek i jednosci otrzymanego
wyniku
7 maj 16:54
:): a i jeszcze zgubiłam te pierwiastki √5 i−√5
7 maj 16:56
:): Metis czy mógłbyś mi wytlumaczyć dlaczego iloczyn wynosi 0?
7 maj 16:57
Aerodynamiczny: Nie iloczyn wynosi zero...
7 maj 16:58
:): nie rozumiem
7 maj 16:58
Metis: ...ich iloczyn nie wynosi 0.
Dobrze odczytałeś, ale na początku tego nie zapisałeś.
Wymnóż teraz te pierwiastki...
7 maj 16:58
:): bo ja sie pytam o sam wynik koncowy tego kodowania,
7 maj 17:00
Metis: (−1)*1*(−√3)*√3*(−√5)*√5*(−√7)*√7=105
7 maj 17:02
:): a własnie i wszystko jasne, dziekuje bardzo jednak zgubilam te 5 napisalam ze pierwiastki a
potem i nich nie uwzglednilam
7 maj 17:04