funkcja f jest określona wzorem f(x)=(x-2)(x+6)^2. Wyznacz liczbe rozwiązań f(x
Laura: funkcja f jest określona wzorem f(x)=(x−2)(x+6)
2. Wyznacz liczbe rozwiązań f(x)=12.
Z góry dziękuje za rozwiązania
7 maj 16:13
Bogdan:
ale najpierw Twoja propozycja rozwiązania, chyba, że czekasz na gotowca
7 maj 16:18
pigor: ... masz ...

postać iloczynową wielomianu f stopnia 3−ego, x∊R,
którego krzywa (wykres) "odbija się" w x = −6 (pierwiastek dwukrotny);
a na pewno musisz mieć jako takie pojęcie o wykresie funkcji 3−ego stopnia,
to stwierdzasz, że prosta y=12 z wykresem funkcji f ma dokładnie 1 punkt
wspólny; odp.
1 − szukana
liczba rozwiązań równania f(x)=12. ...
7 maj 21:44