funkcja f zmiennej x z paramertem a jest dana wzorem f(x)=a sinx + 7,21
Monika : funkcja f zmiennej x z parametrem a⊂R+ jest dana wzorem f(x)=a* sinx + 7,21. Oblicz dla
jakiej wartości parametru a najmniejsza wartość funkcji jest równa 4.
7 maj 16:05
Bogdan:

g(x) = sinx + 7,21 (niebieski wykres), g(x) ∊ <6,21; 8,21>
f(x) = a*sinx + 7,21 (zielony wykres), f(x) ∊ < ...; ... >
7 maj 16:15
Mila:
Poprawka.
Nie zauważyłam, że a∊R+.
Drugi przypadek nie jest potrzebny.
a>0
−1≤sinx≤1 /*a
−a≤a*sinx≤a /+7.21
−a+7.21≤a*sinx+7.21≤a+7.21
−a+7.21=4
a=3.21
=====
7 maj 16:30