Równania i nierówności (logarytmy)
qq: a) logx−1(2x2+4x−6)=2
b) log5(3x−11)+log5(x−27)=3+(log5)8
c) log52x+(6log5)x+5=0
d) log1/2 |x+5|≤−3
e) log3(x2−4x+3)<1
7 maj 15:56
52: Przy tych logarytmach wszędzie podstawa jest domyślna ?
7 maj 15:57
qq: Z a już sobie poradziłem.
b) podstawa 5
c) podstawa 5
d) podstawa 3
e) podstawa 1/2
7 maj 16:18
qq: Up
7 maj 20:32
Janek191:
b) log
5 (3 x − 11) + log
5 ( x − 27) = 3 + log
5 8
3 x − 11 > 0 i x − 27 > 0
x > 27
−−−−−
log
5( 3 x − 11)*( x − 27) = log
5 5
3 + log
5 8
log
5 ( 3 x
2 − 81 x − 11 x + 297) = log
5 1000
3 x
2 − 92 x + 297 = 1000
3 x
2 − 92 x − 703 = 0
Δ = 8 464 − 4*3*( − 703) = 8 464 + 8 436 = 16 900
√Δ = 130
| | 92 − 130 | | 1 | | 92 + 130 | |
x = |
| = − 6 |
| − odpada lub x = |
| = 37 |
| | 6 | | 3 | | 6 | |
Odp. x = 37
=========
7 maj 20:48
nick: prosze o pomoc oblicz y=logx−1 3x+2
9 maj 20:10
5-latek: Co masz obliczyć ?
Wiesz co oznacza ten zapis ? czego to jest zapis ?
Jakkolwiek to ma być
Pewnie tak y=logx−13x+2
9 maj 20:53