pochodne
Stanisław: Dana jest funkcja o równaniu f(x)=4x3−2x+1 Uzasadnij, że prosta o równaniu y=10x+9 jest
styczna do wykresu funkcji. Można to uzasadnić przyrównując te dwie funkcje i udowodnić, że
mają jeden punkt wspólny ?
7 maj 15:14
Aerodynamiczny: Nie.
7 maj 15:27
J:
f'(x) = 12x2 − 2
f'(x) = 10 ⇔ 12x2 − 2 = 10 ⇔ 12x2 = 12 ⇔ x = 1 lub x = −1 ( punkty styczności)
7 maj 15:31
7 maj 15:31
Stanisław: to dlatego, że mogą się jeszcze gdzieś przeciąć, tak ?
7 maj 15:34
Stanisław:
7 maj 15:34
J:
nie .. styczna ma tylko jeden punkt wspólny z krzywą
7 maj 15:36
Bogdan:
Na rysunku
Stanislawa widać, że styczna może mieć więcej punktów z krzywą,
nieprawdziwe jest więc stwierdzenie
J, że styczna ma tylko jeden punkt z krzywą, a może
nie?
7 maj 15:38
Stanisław: jak to

dlaczego nie mogą się przecinać ?
7 maj 15:39
Stanisław: właśnie
7 maj 15:39
Stanisław: czyli już ogarniam, dzięki
7 maj 15:40
J:
Racja
Bogdan 
... może
7 maj 15:42
Bogdan:

4x
3 − 2x + 1 = 10x + 9 ⇒ 4x
3 − 12x − 8 = 0 ⇒ (x + 1)
2(x − 2) = 0
Równanie ma jeden pierwiastek podwójny x = −1 oraz jeden pierwiastek pojedynczy x = 2.
Dla x = −1 prosta y = 10x + 9 jest styczna do wykresu funkcji f(x) = 4x
3 − 12x − 8
7 maj 15:45
Bogdan:
Inny sposób:
Jeśli prosta y = 10x + 9 jest styczna do wykresu funkcji f(x) = 4x3 − 2x + 1, to
f'(x0) = 10
f'(x) = 12x2 − 2, 12x2 − 2 = 10 ⇒ x2 = 1 ⇒ x = −1 lub x = 1
dla x = −1: f(−1) = 4*(−1) − 2*(−1) + 1 = −1 oraz dla prostej y = 10*(−1) + 9 = −1
więc punktem styczności jest punkt (−1, −1)
dla x = 1: f(1) = 4*1 − 2*1 + 1 = 3 oraz dla prostej y = 10*1 + 9 = 19
więc dla x = −1 prosta y = 10x + 9 nie jest styczna do wykresu funkcji f(x)
7 maj 15:53
pigor: ... . Dana jest funkcja o równaniu f(x)= 4x
3−2x+1. Uzasadnij,
że prosta o równaniu y=10x+9 jest styczna do wykresu funkcji.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
to może jeszcze do ...

szuflady Mai, pozwolę sobie
tak:
z warunków zadania i własności stycznej
powinien istnieć
punkt wspólny wykresu funkcji f i danej prostej
S=(a,b) taki, że
f ' (a)= 10 i f(a)=4a3−2a+1= b i b=10a+9 ⇒
⇒ 12a
2−2=10 i 4a
3−2a+1=10a+9 ⇔ |a|=1 i 4a
3−12a−8= 0 ⇔
⇔ (a= −1 v a=1) i a
3−3a−2= 0 ⇔
⇔ (a= −1 i −1+3−2= 0) v (a= 1 i 1−3−2= 0) ⇔
⇔ (
a= −1 i b= −1) v ∅ ⇔
S= (−1,−1) . c.n.uz. ...
7 maj 21:29