Rozłóż (4x^2-12) na czynniki
Tojsemja: Cześć wszystkim.
Skończyłem szkołę trochę temu ale obiecałem komuś pomóc i poległem na banale ale nie chcę
zrobić gafy
Jak rozłożyć to ...? czy policzyć deltę przyjmując, że b=0 ?
(4x2−12)
7 maj 15:01
J:
= 4(x2−3) =4*(x+√3)*(x−√3)
7 maj 15:02
Tojsemja: o właśnie tak zrobiłem

Cała treść zadania:
4x
3+8x
2−12x−24
=
4x
2(x+2)−12(x−2)
=
4(x+2)(x−2)(x+√3)*(x−√3)
Dziękuję.
7 maj 15:04
J:
źle ..
7 maj 15:05
Tojsemja: a jak powinno być dobrze?
7 maj 15:06
J:
= 4x2(x+2) − 12(x+2) = (4x2−12)(x+2) = 4(x+√3)(x−√3)(x+2)
7 maj 15:08
Tojsemja: Dzięki jeszcze raz
7 maj 15:15