Okresowość sinusa i cosinusa
Songo: Pomocy okresowość sinusa i cosinusa. Już miesza mi się to ale jest że na przykład dla cos,
x=π/2 + 2kπ lub x=−π/2+2kπ, ale na przykład damy że x=0 to wychodzi to na x=kπ a nie 2kπ, mam
już mętlik pomoże ktoś jak to jest? nie chodzi mi żeby to rysować ale zawsze jest to 2kπ czy
nie?

stresik przed matura i moze głupie pytanie.
7 maj 13:03
Aerodynamiczny: Nie zawsze, przy miejscach zerowych masz 2x częściej
7 maj 13:06
Songo: mam na przykład równanie że (cos2x)(sinx)=0 czyli sinx=0 i czego nie ma, że x=2kπ tylko x=kπ a
przeciez sin ma okresowość 2kπ?
7 maj 13:49
J:
ale miejsca zerowe ma co 1800 ... czyli kπ
7 maj 13:51
wmboczek: bo masz 2 miejsca zerowe
0+2kπ i π+2kπ
a "przez przypadek" da się to zapisać krócej uwzględniając na przemian oba rozwiązania
kπ
7 maj 13:51
J:
albo .. sin x = 0 ⇔ x = 0 + 2kπ lub x = (π − 0) + 2kπ ⇔ x = 2kπ lub x = (2k+1)π
a ostanie dwa warunki mozemy ująć jednym : x = kπ
7 maj 13:52
Songo: aaa dzięki wielkie

kapuje

jesteście wielcy haha
7 maj 14:14