Po zmieszaniu roztworów soli o stężeniach 8% oraz 20% otrzymano 12 litrów roz
Monika : Po zmieszaniu roztworów soli o stężeniach 8% oraz 20% otrzymano 12 litrów roztworu
o stężeniu 16%. Oblicz objętości zmieszanych roztworów.
7 maj 13:02
wmboczek: x+y=12 − równanie na całą masę
8%x+20%y=16%*20 − równanie na sól
7 maj 13:33
pigor: ..., niech
x= ? − szukana objętość 8%−ego roztworu,
to z warunków zadania równanie masy np.
8%x+ 20%(12−x) =16%*12 /:4% ⇔ 2x+ 5*12− 5x = 4*12 ⇔
⇔ 3x= 12 ⇒
x= 4 oraz
12−x= 8 − szukane objętości . ...
7 maj 14:38