matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
sinx
Ala:
Wiedząc, że cos2α=
−1
8
i 2α∊(
π
2
; π). Oblicz sinα.
7 maj 12:45
J:
cos2x = cos
2
x − sin
2
x = 1 − 2sin
2
x
1
9
3
3
1 − 2sin
2
x = −
⇔ 2sin
2
x =
⇔ sinx =
lub x = −
( odpada)
8
8
4
4
x
3
odp: sinx =
4
7 maj 12:52