Rozwiąż równanie
Warettaa: Rozwiąż równania:
a. 9x−4*3x+3=0
b. log o podstawie 6 z liczby x= log o podstawie 6 z liczby 5 −1
7 maj 11:43
J:
a) podstawienie; t = 3x i t > 0
7 maj 11:46
Warettaa: Okej czyli w a wychodzi : t2+4t+3=0 i z tego wyliczam..
7 maj 11:49
Warettaa: A co z logarytmem?
7 maj 11:50
Warettaa: Wyszło mi : x=2, y=1
7 maj 11:55
J:
a) wychodzi: t2 − 4t + 3 = 0
7 maj 11:55
J:
| | 5 | | 5 | |
b) ⇔ log6x = log65 − log66 ⇔ log6x = log6 |
| ⇔ x = |
| |
| | 6 | | 6 | |
7 maj 11:57
7 maj 12:00
J:
a) źle .. pokaż obliczenia
7 maj 12:08