pomoc
mario:
3 gru 22:54
mario: x3+x2+1=0
3 gru 22:56
zuza: x2(x+1)+(x+1)=0 x2(x+1)=0 x2=o x=o x+1=0 x=−1 no coś ty nie wiesz
3 gru 22:59
Nikka: to nie jest dobrze... o x za dużo przy rozkładzie
3 gru 23:05
Nikka: równanie nie ma rozwiązania
pierwiastków całkowitych szukamy wśród podzielników wyrazu wolnego
W(−1) = 1 ≠ 0
W(1) = 3 ≠ 0
| | p | |
wymiernych w postaci |
| (p − dzielnik wyrazu wolnego, q − współczynnik przy najwyższej |
| | q | |
potędze) też nie ma − wymierne są również równe 1 i −1.
3 gru 23:11
Miś:
Równanie to ma dokładnie jeden pierwiastek,
tylko nie jest to pierwiastek wymierny.
Przybliżona wartość to:
x1 = −1,465582803
4 gru 10:38