Pytanko krótkie
Nowy: Wymagane jest liczyć delte na maturze przy równaniu kwadratowym, jeśli obliczamy pierwiastki,
jeśli wiemy ze 1 spełnia np. I z viety w pamięci obliczamy? Odejmuja za to punkty?
7 maj 10:27
PW: Nie wiadomo właściwie o co pytasz, ale na przykład mając funkcję
f(x) = x2 + 12x −13
możesz zapisać: "Jak łatwo zauważyć
f(x) = (x+13)(x−1)".
Nie można tego zakwestionować, skoro "łatwo zauważyć" − kto nie wierzy, niech mnoży.
7 maj 23:36
Gustlik: Nowy, jeżeli udowodnisz, że któryś pierwiastek, np. 1 spełnia, czyli sprawdzisz, że f(1)=0
i obliczysz ze wzorów Viete'a, to nie powinni odjąć punktów.
Natomiast jak bedziesz liczył sume i iloczyn wzorami Viete'a bez sprawdzenia, że f(1) czy f(od
czegoś tam) = 0, to musisz liczyć deltę, bo warunkiem istnienia pierwiastków jest Δ≥0.
Nie można bowiem liczyć ani sumy ani iloczynu nieistniejących pierwiastków, mimo iż do wzorów
Viete'a zawsze da sie podstawić współczynniki.
8 maj 00:09
Bogdan:
Twierdzę, że Δ to ostateczność. Jeśli przy rozwiązywaniu zadania pierwsze, co przychodzi
nam na myśl jest Δ, to trzeba wyhamować i zastanowić się, czy wybraliśmy dobrą drogę.
8 maj 00:24