Mam problem.
Nikt: Mam problem z tą granicą.
limx→5 √x2−9/(x−5) Pierwiastek jest dzielony x−5.
Będę bardzo wdzięczny, jak ktoś pokaże mi jak to zrobić.
7 maj 09:43
Janek191:
| | √x2 − 9 | |
f(x) = |
| , x ≠ 5 |
| | x − 5 | |
więc
lim f(x) = +
∞
x→5
+
oraz
lim f(x) = −
∞
x → 5
−
7 maj 09:49
Nikt: Coś mi się chyba przypomina.
| | a2−b2 | |
Można zacząć w ten sposób ? (a−b)(a+b)=a2−b2 (a−b)= |
| |
| | a+b | |
7 maj 09:55
Janek191:
Licznik dąży do 4, a mianownik dąży do 0 , więc ułamek dąży do + ∞ lub do − ∞
w zależności o tego, czy x dąży do 5 z prawej strony, czy też z lewej strony.
7 maj 09:58
Nikt: Kurcze zle przepisałem, a patrzyłem do książki.
| | √x2−9 −4 | |
Powinno być lim→5 |
| |
| | x−5 | |
| | a2−b2 | |
(a−b)= |
| i z tego policzyć. |
| | a+b | |
| x2 −9 −16 | | 1 | |
| * |
| Wynik mój wychodzi 1,25. |
| √x2−9+4 | | x−5 | |
W ten sposób ten przykład po korekcie się robi ?
7 maj 10:06
Janek191:
Tak
7 maj 16:56