dowód
Marta: Matura 2015
Mam pytanko, czy będę miała zaliczony dowód, jeśli wykazałam, ze figura jest deltoidem, a nie
rombem, stosunek wyszedł mi prawidłowy, bo wzór na pole jest taki sam, no a romb, to przecież
również deltoid.
7 maj 09:37
5-latek:

To jest deltoid czy to jest romb ?
Romb ma wszystkie boki rowne
7 maj 09:40
7 maj 09:43
Janek191:
Romb jest deltoidem, ale nie każdy deltoid jest rombem.
7 maj 09:44
5-latek: Czesc
Janek 
Czyli już kolezanka ma wyjaśnione .
7 maj 09:46
Marta: no tak, ale romb jest szczególnym przypadkiem deltoidu

tak samo kwadrat, który również jest
prostokątem, rombem...
7 maj 09:47
Marta: no właśnie, czyli jeśli tam był romb i napisałam, że to deltoid to, rozumiem, że mam zaliczone
7 maj 09:48
Janek191:
Cześć 5 − latek

@Marta
Napisz treść tego zadania .
7 maj 09:51
Marta: ale z drugiej strony jeśli to był romb, a ja napisałam, że to deltoid, to znaczy, że to nie
musiał być romb

/ rozumiem wasze wyjaśnienia, ale dalej nie wiem, czy w takim przypadku
zalicza się zadanie, czy nie
7 maj 09:52
Janek191:
Czy to jest z. 28 ?
7 maj 09:54
Stanisław:

Punkty k i m są w połowie długości ds i sb a ls=1/3 sc i na=1/3as udowodnij, że stosunek figur
klmn do abcd jest równy 1/3
7 maj 09:57
Stanisław: tak

28

(nick brata)
7 maj 09:58
Janek191:
Po lewej stronie jest rozwiązanie. Można porównać

Kliknij na MATURA
7 maj 10:00
Stanisław: teraz to jest dla mnie oczywiste, że to jest romb, ale czasami pewne rzeczy umykają, napisałam,
że kl=lm i nk=nm i przekatne przecinają się pod kątem prostym, czyli deltoid xD
|AC|2/6 * 2/|AC|2=1/3 c.n.d
7 maj 10:03
sevixy: Jeśli po prostu wyliczyłam pole tego rombu korzystajac z wzoru z przekatnymi, ale zapomniałam
udowodnić jakoś, że to wgl jest romb (wydawało mi się to takie oczywiste...), to odejmą mi
punkt? zadanie jest za 2 pkt
7 maj 10:24
Marta: jeden punkt odejmą, liczyliśmy kiedyś podobne zadanie w klasie i w kryteriach był odejmowany
7 maj 10:29
Marta: Ale dalej nie wiem, czy odejmą za deltoida, czy nie

to już chyba będzie trzeba zaczekać do
czerwca
7 maj 10:31