rozwiaz rownania
elosiema2: 8x3−4x2−18x+9=0 zaczalem robic to tak :
x2( 8x−4 )−18 ( x−12 ) = 0
(8x−4) (x2−18)
(8x−4) (x−9) (x+9) i dalej nie wiem.. popelnilem blad w tym lecz nie wiem jak go rozwiazac..
7 maj 02:11
Janek191:
8 x3 − 4 x2 − 18 x + 9 = 0
4 x2*( 2 x − 1) − 9*( 2 x − 1) = 0
( 4 x2 − 9)*( 2 x − 1) = 0
( 2 x − 3)*( 2 x + 3)*( 2 x − 1) = 0
2 x − 3 = 0 lub 2 x + 3 = 0 lub 2 x − 1 = 0
2 x = 3 lub 2 x = − 3 lub 2 x = 1
x = 1,5 lub x = − 1,5 lub x = 0,5
================================
7 maj 06:47
5-latek: Popelniles blad bo nie masz dwóch jednakowych czynnikow ze je wyciągasz przed nawias
7 maj 09:27