Sprawdzian z wielomianów
Damianu223: Wiedząc, że w(x)=3−x2 i P(x)= 2x3+4x2−2 , oblicz [W(x)]2−P(x)
7 maj 00:04
Metis: W czym problem
7 maj 00:11
Damianu223: Problem jest z toą puźniejszą potegą w potędze wychodzi [3−x2]2
7 maj 00:15
Draghan: Spróbuj może z czymś takim:
wiedząc, że:
a = 3 − x
b = 2
oblicz a
2 − b...

Tu robisz dokładnie to samo...

a
2 − b = (3−x)
2 − 2 = ...
7 maj 00:15
Draghan: Rozpisujesz to ze wzoru skróconego mnożenia, traktując x
2 jako jeden czynnik.

Podpowiedź: (x
2)
2 = x
4.
7 maj 00:18
Damianu223: A może bys to rozwiązałe, Prosze ładnie nawet ber pod powiedzi
7 maj 00:25
Metis: Rozwiązuj sam, sprawdzimy.
7 maj 00:27
Draghan: Podam Ci jeszcze wzór, więcej nie oczekuj, prócz sprawdzenia i ewentualnego wskazania błędu.
(a − b)
2 = a
2 − 2ab + b
2
Co w Twoim przypadku jest a? Co w Twoim przypadku jest b? Podstaw i masz już niemal gotowy
wynik.
To nie takie trudne, jak się być może wydaje.

A jeśli sam to zrobisz, to większa szansa, że
na sprawdzianie pójdzie Ci lepiej.
7 maj 00:33
Metis: No i minus przed nawiasem zmieni Ci znaki
7 maj 00:35
damian19: (3−x2)2 − (2x3+4x2−2) = 9−x4−2x3 − 4x2 + 2 do tego momentu jest dobrze ?
7 maj 00:50
Qulka: nie
7 maj 01:22
Qulka: (3−x2)= 9−6x2+x4
7 maj 01:23