Pole kwadratu wpisanego w okrąg o równaniu x^2 + y^2 - 4x - 2y = 6
Marianna: Pole kwadratu wpisanego w okrąg o równaniu x
2 + y
2 − 4x − 2y = 6 jest równe
A. 2
B. 12
C. 18
D. 22
Zadanie pochodzi z arkuszy maturalnych z rozszerzoną matematyką "Teraz Matura"
Wydaje mi się, że robię to tak jak trzeba..
A=2 B=1
r=
√11 i wychodzi tak i ze wzoru a
2 + b
2 − c = r
2 i ze wzorów skróconego mnożenia
Nastepnie skoro r=
√11 to d=2
√11
Więc przyrównałam że d=2
√a czyli a wyszło 22
Pole kwadratu to a
2 no i wychodzi duża liczba której w odpowiedziach nie ma

Co robię źle?
Marianna: Niezbyt rozumiem skąd się to wzięło.
Przecież:
2√11 = a√2 /:√2
po wyeliminowaniu pierwiastka z mianownika zostaje a= 22