Przekształcenia algebraiczne
martynka21: Wiedząc że x+y+z = 0 i x
2 +y
2 +z
2 = 0, oblicz x
4 + y
4 + z
4. Proszę o pomoc, nie wiem jak
to rozwiązać
6 maj 22:19
Przemysław: wynik: 0
Bo suma kwadratów (kwadrat jest dodatni) jest zero, czyli kazdy z nich zero, czyli x=y=z=0
6 maj 22:20
vaultboy: Inne rozwiązanie:
Załóżmy, że x,y,z są pierwiastkami wielomianu unormowanego (współczynnik przy t3 wynosi 1)
wtedy W(t)=(t−x)(t−y)(t−z)=t3+at2+bt+c
ze wzorów Viete'a dostaję a=−(x+y+z), b=xy+yz+zx, c=−xyz
z założeń dostaję, że a=0 i a2−2b=0 czyli również b=0
zatem W(t)=t3+c
wtedy podstawiając za t odpowiednio x,y,z.
Otrzymuję x3+c=0, y3+c=0, z3+c=0
i mnożąc te równości odpowiednio przez x,y,z dostaję
x4+cx=0, y4+cy=0, z4+cz=0
sumując je otrzymuję:
x4+y4+z4+c(x+y+z)=0 , ale x+y+z=0 zatem x4+y4+z4=0
6 maj 22:35
Przemysław: Nie wiem, może głupotę napisałem. Chodzi mi o to, że:
przy założeniu: x2>0, y2>0, z2>0
(x2+y2+z2=0) ⇒ x2=0 ⋀ y2=0 ⋀ z2=0
x4+y4+z4=02+02+02=0
6 maj 22:35
vaultboy: To co napisałeś jest prawdą w zbiorze liczb rzeczywistych. W zbiorze liczb zespolonych jest to
już nie prawda. Z drugiej strony autor nie podał do jakiego zbioru należą liczby x,y,z.
6 maj 22:39
Przemysław: Raczej chodziło o Twoje rozwiązanie, bo moje nie potrzebuje pierwszego warunku.
6 maj 22:41