matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ułamek
PAULA:
Jak wyliczyć z tego niewiadomą r?
r
2=(1+
)do potęgi 55
12
Nawias jest do potęgi 55
6 maj 21:49
Przemysław:
Może jakoś tak:
r
2
1
/
5
5
=1+
12
12*2
1
/
5
5
−12=r
6 maj 22:01
Metis:
Spierwiastkuj obustronnie...
6 maj 22:03
Ja:
r
p55{2}=1+
12
6 maj 22:04