logika
Witek J: Czy zdanie to jest prawdziwe? Odpowiedź uzasadnij.
∀x∈R, ∃!y∈R [x2= y]
6 maj 21:21
Saizou :
nie bo dla y<0 nie mamy rozwiązania
6 maj 21:26
Janek191:
?
6 maj 21:27
Witek J: ale przecież y>0 zawierają się w R
6 maj 21:28
Janek191:
Zdanie jest prawdziwe.
Dla każdej liczby x ∊ℛ istnieje dokładnie jedna liczba y ∊ ℛ taka, że y = x2
6 maj 21:33
Arlan: Zdanie to jest prawdziwe
6 maj 21:33
Saizou :
Widziałem tam inny kwantyfikator xd
ale czy
dokładnie jeden y

np. x
2=1⇒x=1 lub x=−1 czyli y∊{−1,1}
6 maj 21:35
Saizou : ale jak zauważyłeś ograniczamy się tylko dla y≥0, więc jest to prawda
6 maj 21:35
J:
Post
Janka191 zamyka temat
6 maj 21:36
J:
@
Saizou .. do czego sie ograniczamy ?
6 maj 21:38