pomocy
MMMMM: Jeżeli stan konta Ewy wzrastał średnio w kolejnym roku o 7% w stosunku do roku poprzedniego i
bank oferował półtoraroczną kapitalizację odsetek, a po 2 latach na koncie Ewy było 3073 zł (z
dokładnością do 1 zł), to jaka kwotę Ewa zdeponowała w banku ?
czy pomoże ktoś przynajmniej zapisać to we wzorze lub wytłumaczyć co gdzie podstawić aby
obliczyć ?
6 maj 21:12
pigor: ... , może to tak

:
x(1+1,5*7%)
(2/ 3) *2 = 3073 ⇒ x*1,105
1,3333 = 3073 ⇒
⇒ 1,1424x = 3073 ⇒
x = 2690 zł − szukana
kwota . ...
7 maj 00:46