Szeregi
ll: Wiemy,że szereg b1+b2+b3+b4+... jest szeregiem bezwzględnie zbieżnym.
Czy szereg b1+b1+b1+b2+b2+b2+b2+b3+b3+b3+... jest zbieżny?
Wystarczy, jeśli zapiszę ten szereg jako(b1+b2+b3+...)+(b1+b2+b3+...)+(b1+b2+b3+...) i
napiszę,że skoro b1+b2+b3++.. jest bezwględnie
zbieżny, to jest zbieżny i jego suma wynosi np. c, więc ten rozpatrywany ma sumę c+c+c=3c?
6 maj 21:05
Arlan: Wystarczy
6 maj 21:18
ll: Dziękuję
6 maj 21:25
vaultboy: Sry panowie, ale to jest blef
Treść zadania: ∑b
n zbieżny bezwzględnie⇒∑(n+2)b
n zbieżny

weźmy ciąg b
n=1/(n
2)
wtedy szereg ∑b
n jest zbieżny bezwzględnie natomiast
∑(n+2)b
n>∑nb
n=∑1/n=
∞
jak widać ten drugi szereg nie jest zbieżny w tym przypadku
6 maj 22:51