Ciąg geometryczny i ciąg arytmetyczny
norwidek: Trzy liczby o sumie 15 tworzą ciąg arytmetyczny. Środkowa liczba zmniejszona o 2 tworzy z
pozostałymi ciąg geometryczny. Znajdź te liczby.
6 maj 20:48
Janek191:
x, y, z − ciąg arytmetyczny, więc y − x = z − y ⇒ 2 y = x + z ⇒ z = 2y − x
x + y + z = 15 ⇒ x + z = 15 − y
czyli 2 y = 15 − y ⇒ 3 y = 15
y = 5
====
x, y − 2, z − ciąg geometryczny, czyli
x , 3 , z − c. g.
32 = x*z
9 = x*z i z = 10 − x
9 = x*( 10 − x)
10 x − x2 = 9
x2 − 10 x + 9 = 0
( x − 1)*( x − 9) = 0
x = 1 lub x = 9
============
z = 10 − 1 = 9 lub z = 10 − 9 = 1
===========================
Odp. x = 1 y = 5 z = 9
lub
x = 9 y = 5 z = 1
======================
6 maj 20:55
Eta:
a−r, a, a+r −−− szukane liczby tworzące ciąg arytmetyczny
a−r+a+a+r=15 ⇒ 3a=15 ⇒ a=5
5−r, 5, 5+r −−− tworzą ciąg geometryczny
to (5−r)(5+r)=52⇒ r=4 lub r= −4
to takimi liczbami są : 1, 5,9 lub 9,5,1
6 maj 21:01
J:
6 maj 21:02
Eta:
6 maj 21:06
Janek191:
Ecie się pomyliło

5 − r , 3 , 5 + r
6 maj 21:07
Eta:
Literówka
6 maj 21:10
Eta:
Ma być:
(5−r)(5+r)= 32 ⇒ r=4 lub r= −4
6 maj 21:11
Eta:
No i "norwidek" przepisał i ma z głowy
6 maj 22:10