a)wykonaj działania podaj koniecznie założenia b)wykonaj działania podaj koniecz
Tymek: | | 49−x2 | | x+1 | | 2x2+6x | | x2+6x+9 | |
a) |
| * |
| b) |
| : |
| c) |
| | x2+8x+7 | | 14−2x | | x2+4x+4 | | x2−4 | |
| | 3x−1 | | 2x+3 | | 5x+3 | | 4x+2 | |
|
| − |
| =x−2 d) |
| − |
| =x−1 |
| | x+2 | | x+2 | | 2x−1 | | 2x−1 | |
6 maj 20:41
Tymek: c i d wykonaj działania
6 maj 20:42
J:
i gdzie problem ... masz już wspólny mianownik..
1) załozenia
2) pomnóż obustronnie przez mianownik
6 maj 20:43
6 maj 20:43
Janek191:
c, d − raczej rozwiąż równania
6 maj 20:44
Tymek: do tego a) to jak wyjdzie mi delta i x1 i x2 to jak to zapisuje
6 maj 20:45
6 maj 20:47
Janek191:
Np. c)
| 3 x − 1 | |
| − U{ 2 x + 3]{ x + 2} = x − 2 ; x ≠ − 2 |
| x + 2 | |
| 3 x − 1 − 2 x − 3 | |
| = x − 2 |
| x + 2 | |
x − 4 = ( x −2)*( x + 2)
x − 4 = x
2 − 4
x
2 − x = 0
x*( x − 1) = 0
x = 0 lub x = 1
=============
6 maj 20:47
Eta:
Dobrze mówiłam
6 maj 20:48
J:
6 maj 20:48
Tymek: krok po kroku i ja bym rozwiązał no ale dziękuje
6 maj 20:48
Janek191:
Eta to ma wyczucie
6 maj 20:49
Janek191:
To zrób d)
6 maj 20:49
Tymek: chwilka tylko to a zrobie tylko że niewiem jak mam to zapisać w mianowniku delta √6 x1=−7
x2=−1 chyba że w postaci iloczynowej ?
6 maj 20:52
Tymek: jeszcze założenia do tego czemu to musi być takie męczące
6 maj 20:52
Janek191:
Źle
6 maj 20:59
Tymek: co ty gadasz dobrze jest tylko to trzeba jakoś zapisać
6 maj 21:13
J:
widzisz
Janek191 ... ucz się, po to jest to forum
6 maj 21:15
Janek191:
To ile wyszło x ?
6 maj 21:17
Janek191:
'
6 maj 21:18
J:
@Tymek ... nie dość,że jesteś nieukiem, to do tego bezczelnym !
6 maj 21:21
Tymek: serio nieukiem jak za wszelką cenę chce to wszystko pojąć
6 maj 21:25
Janek191:
Zrób tak samo jak Ci napisałem w przykładzie c )
6 maj 21:29
Tymek: może mi podpowiesz jak zacząć ten przykład a)
6 maj 21:43
Tymek:
6 maj 21:47
Tymek: pomoże ktoś
6 maj 21:56
Janek191:
Jeszcze d) nie zrobione
W a) trzeba rozłożyć licznik i mianowniki na czynniki i skrócić
6 maj 21:58
Ja: | | 7−x)(7+x) | | x+1 | |
a) |
| * |
| = |
| | Δ obl x1i x2 | | 2(7−x) | |
6 maj 22:01
Janek191:
x
2 + 8 x + 7 = ( x + 1)*( x + 7)
Nie trzeba liczyć Δ ani x
1 i x
2
6 maj 22:03
Ja: ale jak nie umie grupować ,to ....
6 maj 22:04
Metis: Albo zgadywać i używać Viete'a
6 maj 22:05
Eta:

Ejj
Tymek cienko z Tobą

1/ 49−x
2=(7−x)(x+7)
x
2+8x+7=(x+1)(x+7)
14−2x=2(7−x)
| (7−x)(x+7) | | x+1 | | 1 | |
| * |
| = .... po uproszczeniu = |
| |
| (x+1)(x+7) | | 2(7−x) | | 2 | |
przy założeniach: x≠{7,−7,−1}
6 maj 22:07
Tymek: nie stosujemy Viete'a
6 maj 22:07
Tymek: w tym mianowniku to jest to x1 i x2 tak? (x+1) (x+7)
6 maj 22:13
Eta:
tak
6 maj 22:14
Tymek: przykład d) zrobiłem to w taki sposoób
| 5x+3 | | 4x+2 | | 5x+3−4x−2 | |
| − |
| = |
| =x−1 |
| 2x−1 | | 2x−1 | | 2x−1 | |
2x−1=(x−1)(x−1)
zdaje mi sie że żle chyba mianownik musi być −(x−1)
6 maj 22:21
Tymek: nikt jeszcze nie śpi prawda?
6 maj 22:25
Janek191:
Powinno być
| x + 1 | |
| = x − 1 / *( 2 x − 1) |
| 2 x − 1 | |
x + 1 = ( x −1)*( 2 x − 1)
x + 1 = 2x
2 − x − 2 x + 1
2 x
2 − 4 x = 0
2 x*( x − 2) = 0
x = 0 lub x = 2
============
6 maj 22:27
Tymek: meczyk oglądacie?
6 maj 22:27
Tymek: dziękuje wszystkim za okazaną pomoc jeszcze sobie przeanalizuje te zadanka i będzie ok
6 maj 22:29