prawdopodobienstwo
dispi: dane są zbiory A={1,2,3,4,5,6,7} B={1,2,3} .wybieramy losowo zbiór i z niego kolejno bez
zwracania trzy liczby, które w kolejności losowania tworzą ciąg trzyelementowy. Oblicz
prawdopodobieństwo że będzie on monotoniczny.
moc A=( 7 po 3)=35
moc B=3!=6
czyli A zawiera 35/3
a B 6/3=2
do tego momentu jest dobrze


6 maj 20:05
J:
dla A IΩI = 7*6*5
1) ciągi rosnące:
12X − 5 możliwości
13X − 4 możliwości
14X − 3 możliwości
23X − 5 możliwości ..... itd
2) ciągi malejące:
76X − 5 możliwości
..... itd
6 maj 20:52
J:
poprawka do 1)
23X − 4 możliwości
6 maj 20:53
Mila:
1) Losujesz zbiór A lub B
2)Losujesz ze zbiorów kolejno ,( zatem ważna kolejność) trzy elemeny ze zbioru A.
|Ω
A|=7*6*5
A
1− wylosowano ciąg monotoniczny ( rosnący lub malejący)
|Ω
B|=3*2*1=6
|B
1|=2 jeden ciąg rosnący {1,2,3}, drugi malejący {3,2,1}
C−wylosowano ciąg monotoniczny
| | 1 | | 35 | | 2 | | 1 | | 1 | | 2 | | 1 | |
P(C)= |
| *( |
| + |
| )= |
| *( |
| + |
| )= |
| |
| | 2 | | 7*6*5 | | 6 | | 2 | | 6 | | 6 | | 4 | |
6 maj 21:02
J:
| | | |
czegoś tu nie trybię | − to ciągi monotoniczne ? |
| | |
6 maj 21:06
Mila:
W przypadku funkcji ściśle monotonicznych np. rosnących (lub malejących)
jeśli wybierzemy 3 różne liczby z podanego zbioru wartości , to jednoznacznie da się je
uporządkować rosnąco (lub malejąco).
3 liczby ze zbioru 7 elementowego możemy wybrać na
Jest tyle samo ciągów rosnących co malejących.
6 maj 21:20
J:
Witaj
Mila 
.. .wszystko się zgadza , ale tutaj losujemy kolejno ciąg ...
ja miałem pecha i wylosowałem: 2,5,1 i nie pozwolono mi przestawiać cyfr
6 maj 21:24
Mila:
Cześć
6 maj 21:30
J:
mam rację ?
6 maj 21:30
Mila:
Gdybyś wg systemu wypisał, to wszystko zgodziłoby się.
6 maj 21:42
J:
muszę kończyć..zacytuję tylko treść:
"które w kolejności losowania tworzą ciąg trzyelementowy" .. .zatem np: 4,7,1 odpada

Pozdrawiam
6 maj 21:44
Mila:
Jeżeli wylosujesz np.
{4,7,1} to te elementy możesz ustawić na 3! sposobów ( I tyle będziesz miał wylosowanych
ciągów, o tych wyrazach).
Wśród tych sześciu ciągów ( o tych wyrazach) masz :
{1,4,7} ciąg rosnący
{7,4,1} ciąg malejący
6 maj 21:51
Jacek: Nie wiem czy można to nazwać przypadkiem, czy też nie. Nieco inaczej opiszę to, co napisała
Mila.
| | | |
Po prostu po wybraniu trzech liczb na | sposobów (jeszcze bez uwzględniania kolejności) |
| | |
tworzymy z nich wariacje permutując te trzyelementowe kombinacje.
Czyli mamy:
, wśród nich dla każdej wybranej kombinacji trzyelementowej, jest jedna wariacja, która jest
ciągiem rosnącym i jedna ciągiem malejącym.
Stąd:
7 maj 09:40
J:
Witam

, .... miałem wczoraj wieczór "przyćmienie umysłu"

Oczywiście rozwiązanie podane przez
Milę jest jak najbrdziej prawidłowe
7 maj 10:16