pochodne cząstkowe
Kuba: Witam serdecznie, ktoś mógłby przeliczyć pochodne cząstkowe drugiego rzędu funkcji:
| | 2x | | y | |
z= |
| − |
| . Mogą być same wyniki może dojdę sam |
| | y | | 5x | |
6 maj 19:52
J:
a co od siebie ...spróbuj pierwsze pochodne
6 maj 19:56
Kuba: | | 2 | | y | | −2x | | 1 | |
czy pochodna po x to z'x= |
| − |
| a po y to z'y= |
| − |
| |
| | y | | 25x2 | | y2 | | 5x | |
6 maj 19:58
Kuba: ja sie tego ucze na kartkówke a nie jestem pewny czy dobrze rozumuje. I chciałbym sprawdzić
sobie
6 maj 19:59
J:
| | 2 | | y | |
nie .. z'x = |
| + |
| ..... po y dobrze |
| | y | | 5x2 | |
6 maj 20:00
Kuba: no okey widze skad plus a 5 do kwadratu nie podnosze?
6 maj 20:03
J:
| | y | | 1 | |
nie .. wyłączasz : − |
| przed pochodna z |
| |
| | 5 | | x | |
6 maj 20:05
Kuba: no okey to ma sens, dziękuje to tego typu już będe potrafił, a czy moe prosić o pomoc w tym
przykładzie z=sin(x2+3y)
6 maj 20:06
Kuba: z'x=2xcos(x2+3y)
z'y=3cos(x2+3y)
6 maj 20:08
J:
z'x = cos(x2+3y)*2x
z'y = cos(x2+3y)*3
6 maj 20:09
J:
6 maj 20:09
Kuba: a wyzszych rzędów to cos zmieni sie na −sin znów?
6 maj 20:09
J:
tak .. tylko uważaj , bo masz iloczyny dwóch funkcji
6 maj 20:11
Kuba: znów to złe okreslenie ale chodzi mi że pochodna cos to −sin i potem wewnetrzne tylko policzyc
6 maj 20:11
Kuba: z'xx=4(−sin(x2+3y)
6 maj 20:12
Kuba: a nie glupoty
6 maj 20:12
J:
z'xx .... liczysz pochodną iloczynu dwóch funkcji .... i (cosx)' = − sinx
6 maj 20:12
Kuba: zxx=2cos)x2+3y) − sin(x2+3y)4x
6 maj 20:14
Kuba: czy tak?
6 maj 20:14
J:
zxx = 2*cos(x2+3y) + 2x*(−sin(x2+3y)*2x
6 maj 20:17
J:
miałeś dobrze , tylko: 4x
2
6 maj 20:17
Kuba: kurcze szkoda ale musze lecieć po siostre, hmm a mógłys wyniki napisac przynajmniej pierwszego
rzędzu z=(2x+y)/(x−2) jezeli to nie problem, dziękuje z góry i za powyższe przykłady,
pozdrawiam życzę udanego wieczoru
6 maj 20:18
Kuba: masz racje

dziękuje jeszcze raz, widze bład ale w pośpiechu robiłem
6 maj 20:18
J:
| | 2(x−2) − (2x+y)*1 | |
z'x = |
| ... i uporządkuj |
| | (x−2)2 | |
6 maj 20:20
J:
| | 1 | | 2 | |
z'y = |
| *(2x+y)' = |
| |
| | x−2 | | x−2 | |
6 maj 20:23
Kuba: dobra dzięki wielkie
6 maj 21:21
J:
| | 1 | |
teraz widzę "wpadkę"  z' y = |
| |
| | x−2 | |
6 maj 21:27
Kuba: wlasnie mialem pisac ze z y opchodna to 1 ale spokojnie i tak pomogles bardzo, jeszcze tylko
pare przykladow i mozna jutro pisac
6 maj 21:43