ponieważ podstawa i ściany sa trójkatami równobocznymi
| a√3 | ||
h = | ||
| 2 |
| a√3 | ||
x=13h = | ||
| 6 |
| 2a√3 | ||
y=23h = | ||
| 6 |
| a2*3 | a2*3 | ||
+H2 = | |||
| 36 | 4 |
| 3a2 | 3a2 | |||
H2 = | − | |||
| 4 | 36 |
| 27a2−3a2 | ||
H2 = | ||
| 36 |
| 24a2 | ||
H2 = | ||
| 36 |
| a√24 | a√4*6 | 2a√6 | a√6 | |||||
H = | = | = | = | |||||
| 6 | 6 | 6 | 3 |
| 1 | a√3 | a√6 | |||
* | * | = | |||
| 2 | 2 | 3 |
| a2√3*6 | |
= | |
| 12 |
| a2√18 | |
= | |
| 12 |
| a2√9*2 | |
= | |
| 12 |
| 3a2√2 | |
= | |
| 12 |
| a2√2 | |
| 4 |