Mate
52: Godzio witaj

Masz chwilę ? To bym cię pomęczył trochę
6 maj 18:43
Godzio: Co tam masz dla mnie

?
6 maj 18:53
52: http://prac.im.pwr.wroc.pl/~stempak/RR_2go_rzedu.pdf
Zobacz zad ostatnie 9, zacznijmy od podpunktu a)
Wszystko ładnie gdyby nie to że po prawej stronie równań już nie ma 0...

i co ja mam teraz
zrobić
To będzie coś na zasadzie równań różniczkowych i metoda przewidywania ?
Specjalnie wkleiłem link bo wcześniej zostały opisane jakieś postacie, ale dla mnie to sucha
teoria, której nie zbyt rozumiem

Jakbyś wyjaśnił, to byłbym wdzięczny
6 maj 18:56
jarek: dawaj
6 maj 19:07
52: jarek idź rób spam gdzie indziej...
6 maj 19:09
jarek: Ale mnie to też interesuje! TT
6 maj 19:21
52: Grzeczniej w takim razie
6 maj 19:24
jarek: Dobrze tato
6 maj 19:41
Godzio: Tamten Godzio to nie ja (pamiętaj, ja zawsze będę zielony

)
6 maj 19:45
52: Myślałem że może z telefonu pisałeś
6 maj 19:49
bezendu:
Godzio idziesz na tekki ?
6 maj 19:51
Godzio:
Nie wiem czy to standardowa metoda, mogę to tylko zrobić tak jak ja bym to robił
yn+2 − 4yn+1 + 3yn = 4
yn+3 − 4yn+2 + 3yn+1 = 4
Odejmujemy równania
yn+3 − 5yn+2 + 7yn+1 − 3yn = 0
r3 − 5r2 + 7r − 3 = 0
(r − 1)2(r − 3) = 0
r = 1 (podwójny) lub r = 3
yn = (A + Bn) * 1n + C * 3n
y0 = 2 ⇒ 2 = A + C ⇒ A = 2 − C
y1 = 6 ⇒ 6 = A + B + 3C ⇒ 6 = 2 − C + B + 3C ⇒ B = 4 − 2C
y2 = 22 ⇒ 22 = A + 2B + 9C ⇒ 22 = 2 − C + 8 − 4C + 9C
12 = 4C ⇒ C = 3 ⇒ A = −1 ⇒ B = −2
yn = −2n + 3n + 1 − 1
6 maj 19:53
Godzio:
Byłem

Ale pogoda nie ta
6 maj 19:53
Godzio: Nawet teraz się wypogadza, ale mam taki kawał, że nawet ruszać mi się nie chce
6 maj 19:54
52: Chyba sobie odpuszczę tą matmę i nie będę wyprzedzał, poczekam na ćwiczenia
6 maj 19:56
Godzio:
Jak czegoś nie rozumiesz to pytaj, tylko zadaj konkretne pytanie bo nie wiem co wiesz, a czego
nie
6 maj 19:57
52: Dzięki za pomoc

Jesteś na drugim semestrze doktoratu (chyba tak to się nazywa) ?
6 maj 19:57
bezendu:
52 idź na Juwe

Jutro wolne to dziś można posiedzieć, o 22 impreza
6 maj 19:58
52: To może zacznijmy inaczej, rozumiesz co jest napisane w tym pdfie w zadaniu 8 (są dwa zadania
ósme), to bardziej drugie
6 maj 19:58
52: Poszedłbym, ale jestem przeziębiony czy tam alergia i tak muszę siedzieć w domu, także chcę
spożytkować jakoś czas
6 maj 19:59
Godzio:
Drugim owszem, ale magisterki
6 maj 20:00
Godzio:
Nie mam pojęcia o co tam chodzi
6 maj 20:03
Godzio:
Co to jest Φ(n)? Może wiesz?
6 maj 20:04
52: Kurde

To nic, chyba zacznę całki podwójne klepać
Jak coś to będę pisał

Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc
6 maj 20:05
52: sprawdzę zeszyt, może coś tam będzie
6 maj 20:05
6 maj 20:09
52: wygląda na niedokończoną notatkę...
6 maj 20:10
52: Wgl, to wykłady mam cos 2 tygodnie a ćwiczenia co tydzień

rozumiesz jaki jest sens tego ?
6 maj 20:11
52: to Φ(n) to w notatce h(n) (tak myślę)
6 maj 20:14
Godzio:
No nic z tym nie poradzę niestety. Sensu brak
6 maj 20:16
52: Chyba wiem jak to zrobić

Zaraz zrobię i porównam z twoim
6 maj 20:19