Pary liczb całkowitych spełniające równanie
Przemysław: Wyznaczyć wszystkie pary (x,y) gdzie x,y są całkowite i spełniają równanie:
xy=3x+5y+7
Sprowadziłem równanie do:
(x−5)(y−3)=22
i teraz dzielę obie strony przez 22, by mieć 1 po prawej. Gdzieś muszę jakąś głupotę robić bo
teraz zależnie od tego jak podzielę lewą stronę dostaję różne pary (x,y) (np.:
| | x | | 5 | |
( |
| − |
| )(y−3)=1 ⇒ (27,4), (−17,2) |
| | 22 | | 22 | |
| | x | | 5 | | y | | 3 | |
( |
| − |
| )( |
| − |
| )=1 ⇒ (16,5), (−6,1) |
| | 11 | | 11 | | 2 | | 2 | |
Nie wiem teraz jak to okiełznać

Proszę o pomoc.
6 maj 17:46
Janek191:
xy = 3 x + 5 y + 7
x y − 5 y = 3 x + 7
y*( x − 5) = 3 x + 7
| | 3*( x − 5) + 22 | |
y = |
| |
| | x − 5 | |
6 maj 17:57
Janek191:
x = − 27 lub x = − 16 lub x = − 7 lub x = − 6 lub x = − 3 lub x = 6 lub
x = 17
Oblicz igreki
6 maj 18:01
Janek191:
Jeszcze x = − 4
6 maj 18:02
Przemysław: Nie bardzo wiem, skąd te x−y wywnioskowałeś
| | 22 | |
x=−27, y=3+ |
| =3−1=2 |
| | −27+5 | |
−27*2=3*−27+5*2+7
−54=−54−27+17
0=−10
L≠P
x=−16
| | 22 | | 22 | |
y=3+ |
| =3+ |
| =3−2=1 |
| | −16+5 | | −11 | |
−16=3*−16+5+7
0=−32+12
0=−20
L≠P
więc albo (co całkiem prawdopodobny) gdzieś się pomyliłem, albo jest błąd w Twoim rozwiązaniu.
Zastanowiłem się, i przecież to 22 można podzielić na liczby całkowite tylko tak:
1*22, 22*1, 2*11, 11*2
Co daje możliwe pary:
(27,4), (−17,2),
(16,5), (−6,1),
(5,25), (4,−19)
(7,14), (3, −8)
Bo przykładowo, dla:
Iloczyn liczb całkowitych jest równy 1 wtedy i tylko wtedy gdy obie liczby są równe 1, lub obie
są równe −1.
Czyli mam układy równań:
Dziękuję Ci bardzo za pomoc
6 maj 21:38
Janek191:
Pomyłka

W ostatnim wierszu powinno być
i to zmienia wyniki
6 maj 21:46
Przemysław: A jak tak patrzysz na to moje, to jakieś błędy widać?
6 maj 21:48
Janek191:
x = 27 lub x = 16 lub x = 7 lub x = 6 lub x = 4 lub x = 3 lub x = −6 lub x = − 17
y = 4 y = 5 y = 14 y = 25 y = −19 y = −8 y = 1 y = 2
6 maj 21:52
Przemysław: Teraz mamy to samo

Sprawdzając pierwsze:
(27,4)
27*4=3*27+5*4+7
27=27
L=P
Czyli chyba teraz mamy już dobrze.
Dziękuję bardzo za pomoc
6 maj 21:56
Janek191:
Zamiast x = 5 , y = 25 powinno być x = 6 , y = 25
6 maj 22:00
Przemysław: Faktycznie, dzięki. Bo x−5=1 ⇒x=6
6 maj 22:06