wykonaj działania podaj koniecznie założenia
Tymek:
6 maj 16:33
Tymek: założenie to −5
6 maj 16:34
Kejt:
D = R \ {−5}
| | 4 | | x+5 | | 4 | | x + 5 − 4 | | x + 1 | |
1 − |
| = |
| − |
| = |
| = |
| |
| | x+5 | | x+5 | | x+5 | | x + 5 | | x + 5 | |
6 maj 16:34
6 maj 16:35
Tymek: aha to x+5 w liczniku jak i w mianowniku to tak naprawde 1
6 maj 16:36
Tymek: a jeżeli była by np 2 zamiast tego 1 to?
6 maj 16:37
Kejt: Tak.. bo jeśli dzielisz dowolną liczbę przez samą siebie to = 1
nie dotyczy symboli nieoznaczonych, ale nie musisz tego teraz wiedzieć...
6 maj 16:37
Kejt:
2 = 2 * 1 = ...
już wiesz?
6 maj 16:38
Tymek: tak
6 maj 16:43
Tymek: | 7−x | | x+3 | |
| + |
| = (7−x)(x−7)/(x+3)(x−7) + |
| x+3 | | x−7 | |
(x+3)(x+3/(x+3)(x−7)=7x−49−x+7x+2x+3x+3x+9/(x+3)(x−7) wynik tego to 22x−40 ?
6 maj 16:59
Tymek: to jak z tym zadaniem
6 maj 17:02
Tymek: ?
6 maj 17:07
Tymek: ?
6 maj 17:16
Tymek: ?
6 maj 17:19
Tymek: ?
6 maj 17:24
Janek191:
x ≠ − 3 i x ≠ 7
| 7 −x | | x +3 | |
| + |
| = |
| x + 3 | | x − 7 | |
| | ( 7 −x)*( x − 7) + ( x +3)*(x +3) | |
= |
| = |
| | ( x + 3)*( x −7) | |
| | − ( x −7)2 + ( x +3)2 | |
= |
| = |
| | ( x +3)*( x − 7) | |
| | − ( x2 − 14 x + 49) + x2 +6x + 9 | |
= |
| = |
| | ( x + 3)*( x −7) | |
| | 20 x −40 | |
= |
| |
| | (x + 3)*( x −7) | |
6 maj 17:39
Tymek: dziękuje
6 maj 17:40
6 maj 17:57
Tymek: proszę was o pomoc muszę zrobić te zadania
6 maj 18:00
Tymek: 3x(x+1)/(x−1)(x+1)*x−1/6x po skróceniu wyszło mi 3x/6x a to sie równa 1/2 ? dobrze
6 maj 18:07
Tymek: | 4x3−8x2 | | 4x+8 | |
| * |
| = |
| 16x2−64 | | x2 | |
jak sobie poradzić z tym przykładem?
6 maj 19:34
Tymek: ?
6 maj 19:35
Benny: | 4x2(x−2) | | 4(x+2) | | (x−2)(x+2) | | x2−4 | |
| * |
| = |
| = |
| =1 |
| 16(x2−4) | | x2 | | x2−4 | | x2−4 | |
6 maj 19:37
6 maj 19:44
Tymek: ?
6 maj 19:47
Tymek: ?
6 maj 19:54