Funkcja kwadratowa - równania i nierówności kwadratowe z parametrem.
Radek02: 2.233 Dla jakich wartości parametru m równanie ma dwa rózne rozwiązania rzeczywiste dodatnie
jednakowych znaków?
b) x2 − 2(m−1)x + m2 − 5 = 0
Zakładam następujące warunki:
Δ > 0 − aby były dwa rozwiązania
x1 * x2 > 0 − rozwiązania rzeczywiste dodatnie
x1 + x2 > 0 − jednakowe znaki, jeżeli drugi warunek zostanie spełniony.
teraz określę parametry:
a → 1
b → −2(m−1)
c → m2 − 5
Czy dobrze wszystko określiłem? Nie jestem do końca pewny, ponieważ wychodzą mi niesamowicie
różne delty, i nie zgadzają się z odpowiedziami z końca zbioru zadań.
Pozdrawiam, Radek02.
6 maj 15:48
J:
a co znaczy dodatnie jednakowych znaków ?
6 maj 15:50
J:
x1*x2 > 0 ... wcale nie oznacz dwa dodatnie ... mogą być ujemne ..
dopiero w połaczeniu z warunkiem trzecim , gwarantuje dwa dodatnie ...
6 maj 15:51
Radek02: @J: Ale warunki ogółem są dobrze i żadnego nie brakuje? I jak z paramterami?
6 maj 16:03
Radek02: Delta wychodzi mi −8m−16 , czy ktoś może mi potwierdzić że taka delta jest dobra?
6 maj 16:17
Mila:
Δ=[2(m−1)]2−4*(m2−5)=
=4*(m2−2m+1)−4m2+20=4m2−8m+4−4m2+20=−8m+24
Radek, jednak sprawdź treść, bo sformułownie "dodatnie jednakowych znaków" nie może być,
bo jeśli dwa dodatnie, to wiadomo, że są jednakowych znaków.
6 maj 18:16