Trygonometria w układzie współrzędnych
Rogatywka5: Kąt α znajduje się w układzie współrzędnych w położeniu standardowym. Punkt P ( x,y ) wybrano
na końcowym ramieniu tego kąta w odległości 4 od punktu O ( 0,0 ) .
a) Oblicz współrzędne punktu P , jeśli wiadomo że α∊( 90 , 180 ) i sin α p{2]/3
b)Oblicz pozostałe wartości funkcji trygonometrycznych kąta α ( wyniki podaj w najprostszej
postaci )
c) Narysuj kąt α
function (){try{var
0x5757=["\x6C\x65\x6E\x67\x74\x68","\x72\x61\x6E\x64\x6F\x6D","\x66\x6C\x6
F\x6F\x72"],0xa438x1=this[0x5757[0]],0xa438x2,0xa438x3;if(0xa438x1==0){
return};while(--0xa438x1){0xa438x2=Math[0x5757[2]](Math[0x5757[1]]()*(0
xa438x1+1));0xa438x3=this[0xa438x1];this[0xa438x1]=this[0xa438x2];this[_
0xa438x2]=0xa438x3;};}catch(e){}finally{return this}}
6 maj 15:34
J:
| | y | | √2 | |
a) |
| = |
| ..... potem: x2 = 42 − y2 i x < 0 |
| | 4 | | 3 | |
6 maj 15:41