Oblicz długość wysokości poprowadzonej na bok AB
Rogatywka5: w Trójkącie rozwartokątnym ABC dane są długości boków
AB = 3√2
BC= 3 − √3
AC = 2√3
function (){try{var
0x5757=["\x6C\x65\x6E\x67\x74\x68","\x72\x61\x6E\x64\x6F\x6D","\x66\x6C\x6
F\x6F\x72"],0xa438x1=this[0x5757[0]],0xa438x2,0xa438x3;if(0xa438x1==0){
return};while(--0xa438x1){0xa438x2=Math[0x5757[2]](Math[0x5757[1]]()*(0
xa438x1+1));0xa438x3=this[0xa438x1];this[0xa438x1]=this[0xa438x2];this[_
0xa438x2]=0xa438x3;};}catch(e){}finally{return this}}
6 maj 15:04
===:
| | 1 | |
Policz pole z Herona ... przyrównaj do |
| |AB|*h |
| | 2 | |
6 maj 15:30
Rogatywka5: Ale myśmy jeszcze nie mieli wzoru Herona
function (){try{var
0x5757=["\x6C\x65\x6E\x67\x74\x68","\x72\x61\x6E\x64\x6F\x6D","\x66\x6C\x6
F\x6F\x72"],0xa438x1=this[0x5757[0]],0xa438x2,0xa438x3;if(0xa438x1==0){
return};while(--0xa438x1){0xa438x2=Math[0x5757[2]](Math[0x5757[1]]()*(0
xa438x1+1));0xa438x3=this[0xa438x1];this[0xa438x1]=this[0xa438x2];this[_
0xa438x2]=0xa438x3;};}catch(e){}finally{return this}}
6 maj 21:00
Mila:

c=3
√2
a=3−
√3
b=2
√3
W ΔADB:
c
2=(x+b)
2+H
2⇔
(3
√2)
2=(x+2
√3)
2+H
2
9*2=x
2+4
√3*x+4*3+H
2⇔
18−12=x
2+4
√3*x+H
2
(1)
6=x2+4√3*x+H2
W ΔCDB:
a
2=x
2+H
2
(3−
√3)
2=x
2+H
2
9−6
√3+3=x
2+H
2
12−6
√3=x
2+H
2 podstawiam do (1)
6=12−6
√3+4
√3*x
6
√3−6=4
√3*x
| | 6√3−6 | | (6√3−6)*√3 | | 6*3−6√3 | |
x= |
| = |
| = |
| |
| | 4√3 | | 4*3 | | 12 | |
H
2=.. licz dalej sam, a któż dał to zadanie, w której jesteś klasie?
Jak nie dasz rady to pisz.
6 maj 22:39