Tożsamość trygonometryczna
James0n: Jak dojść tutaj, żeby ukazać, iż jest to tożsamość trygonometryczna? 10 min robię i nic, a
wolframalpha jednak sądzi, że jest to tożsamość.
sin 1
−−−−− + ctg = −−−
1+cos sin
6 maj 14:58
J:
| | cosx | |
wystarczy ctgx zamienić na |
| .. i potem wspólny mianownik |
| | sinx | |
6 maj 15:05
J:
| | sinx | | cosx | | sin2x + cos2x + cosx | | 1 | |
L = |
| + |
| = |
| = |
| = P |
| | 1+cosx | | sinx | | (1+cosx)sinx | | sinx | |
6 maj 15:08
Jędrek: L = sin/1+cos +ctg = sin/1+cos + cos/sin = (i do wspólnego mianownika)
= sin2 + cos + cos2 / (1+cos)sin = (w liczniku jedynka tryg.)
= 1 + cos / (1 + cos)sin = 1/sin = P
GOTOWE!
6 maj 15:10
James0n: A da się jakoś napisać założenie, że cos≠−1 ?
6 maj 15:41
J:
już napisałeś...
6 maj 15:42
J:
i konsekwentnie: sinx ≠ 0
6 maj 15:43
James0n: Mam na myśli założenie typu, że jak w tym przykładzie sin nie może być 0, czyli założenie
będzie:
α≠kπ k∊C
To tak samo tylko, że cos≠−1
6 maj 15:46
J:
a kiedy cos x = − 1 ?
6 maj 15:46
James0n: będzie takie samo założenie jak przy sin≠0, czyli α≠kπ k∊C tak?
6 maj 15:50
J:
tak
6 maj 15:52
James0n: ok, dzięki
6 maj 15:55
James0n: A jeszcze taki przykład:
tg(1+ctg2)
−−−−−−−−
1+tg2
6 maj 17:13
Janek191:
Napisz poprawnie.
6 maj 17:41
James0n:
tg(1+ctg2)
−−−−−−−− = ctg
1+tg2
6 maj 17:57
James0n: up
6 maj 18:25