?
monia7625: W trapezie równoramiennym podstawy mają długość 2 cm i 6 cm, a wysokość trapezu
jest równa 5 cm. przekątne trapezu przecinają się w punkcie P.
Wyznacz odległość punktu P od podstaw tego trapezu.
6 maj 14:09
Eta:
6
Skala podobieństwa trójkątów ABP i CPD k=
=3
2
5
15
4x=5 ⇒ x=
to 3x=
4
4
6 maj 14:25
pigor: ... albo, jeśli x − jak na rysunku ... powyżej, to
z warunków zadania i podobieństwa ΔABP ∼ ΔCDP (kkk),
np. tak:5−xx = 62 i 0< x< 5 ⇒ 3x = 5−x ⇔ 4x = 5 ⇔
⇔ x = 1,25 i 5−x = 3,75 − szukane odległości . ...