wielomian
dispi: oblicz a
W(x)=a(x+2)2(x−3)
6 maj 13:51
6 maj 13:52
dispi: może jeszcze jakąś wskazówkę bo mam wyliczyć wartość a nie wyznaczyć a
6 maj 14:01
J:
wyznaczyć, to tyle , co wyliczyć
napisz całą treśc zadania
6 maj 14:02
dispi: wartość a, ile się równa
6 maj 14:02
dispi: wydawało mi się że trzeba policzyć w(−2) lub w(3) i reszta jest równa 0, ale nie wychodzi
6 maj 14:03
J:
człowieku .. rozumiesz co ci napisałem ... podaj pełną treść zadania
6 maj 14:04
dispi: na rysunku obok przedstawiono wielomian trzeciego stopnia:
wyznacz wzór wielomianu w
rozwiąż równanie w(x)+u(x)=0 u(x)=2x−6
6 maj 14:08
J:
wybacz... jasnowidzem nie jestem
6 maj 14:09
dispi: dlatego nie chciałam pisać całego polecenia tylko to co już wiem i jak policzć a
skoro wielomian
w(x)=a(x+2)2*(x−3)
6 maj 14:11
J:
daj spokój ... pewne dane do zadania trzeba odczytać z rysunku , a my go nie widzimy
6 maj 14:12
dispi: nie ważne
pomożesz jeszcze
jak rozpisać cos(4x)=cos(2*2x)=....
cos2x=cos2x−1
6 maj 14:19
J:
= cos22x − sin22x
6 maj 14:20
Eta:
cos(4x)= cos2(2x)−sin2(2x)= 2cos2(2x)−1= 1−2sin2(2x)
6 maj 14:26
dispi: dziękuje
a da się jakoś zapisać w postaci cos(2*2x)



?
6 maj 14:29
pigor: ... a tak, a propos: wyznaczyć coś,
to wcale nie to samo, co wyliczyć to coś ...
6 maj 14:31
Eta:
Czy Ty wiesz o co pytasz?
No przecież tak masz rozpisane
cos(4x)= cos(2*2x)= cos2(2x)−sin2(2x)
bo ze wzoru : cos(2*α)= cos2α−sin2α
6 maj 14:32
dispi: dobrze dziękuje za wszystko
6 maj 14:33
J:
pewnie ... wyznaczyć trasę , a oliczyć jej długość , to nie to samo
6 maj 14:34
pigor: ..., a co do tego wielomianu w(x) = a(x+2)
2 * (x−3), aby
wyliczyć współczynnik "a", odczytaj sobie z Twojego wykresu
dokładne współrzędne (x
o,w(x
o)) jakiegoś punktu; podstaw je
do wzoru powyżej na w(x) i oblicz (wylicz) sobie to szukane "a". ...
6 maj 14:38
pigor: ...,
J na wyraźne polecenie ... wyznacz ble ble ..." dobrze zrozumiałeś
i
wyznaczyłeś dispi z podanego wzoru (przekształcając go) to "a", tylko, że
potem w następnym poście niepotrzebnie utożsamiłeś to z
obliczeniem tego "a".
6 maj 14:47
J:
szczerze , nie do końca rozumiem Twój wywód
6 maj 14:49
dispi: dziękuje pigor
6 maj 15:05