Bardzo prosze o pomoc w rozwiazaniu tych zadan
SYLWIA: log
√3 27
log
√5 125
log
2√2 32
log4
√43
log2
4√2
log200
4√200
6 maj 12:27
J:
a co sama potrafisz ?
6 maj 12:27
6 maj 12:28
J:
to pokaż jak liczysz ?
6 maj 12:29
SYLWIA: ciebie nie pytam to co się udzielasz
6 maj 12:41
J: | | 1 | |
napisałaś,ze potrafisz obkliczyć log |
| 25 , więc pokaż jak liczysz, bo przykłady od 2 − 6 |
| | 5 | |
oblicza się tą samą metodą
6 maj 12:43
SYLWIA: jakbym to umiala to bym tu nie siedziała
6 maj 12:46
J:
to po co piszesz,ze potrafisz ...
| | n | |
Od 1 − 6 skorzystaj ze wzoru: logambn = |
| logab |
| | m | |
np : log
1/525 = log
5−15
2 = −2*log
55 = − 2
6 maj 12:49
J:
albo z twierdzenia: log
ab = U{log
cb}[log
cb}
| | log525 | | 2 | |
log1/525 = |
| = |
| = −2 |
| | | | −1 | |
6 maj 12:51
SYLWIA: przecież napisałam tylko to co mam zadane ,a nie ze potrafie
6 maj 12:53
J:
na gotowca nie licz.. dałem Ci wskazówki ... spróbuj sama drugi przykład
6 maj 12:57
SYLWIA: o matko a z czego wziela się 2do −1(ze 5do potęgi 2?)
6 maj 12:59
J:
gdzie ty widzisz 2
−1 ?
log
525 = ?
6 maj 13:01
SYLWIA: pomyliłam 2przez−1 odpowiedz 2 i −1?
6 maj 13:08
J:
no to popatrz na post: 12:51 ... tam jest rozwiązanie
przykład drugi:
| | log327 | |
log√327 = |
| = ? |
| | log3√3 | |
6 maj 13:11
SYLWIA: 3przez−3=−1?
6 maj 13:15
J:
nie... mianownik: log3√3 = log331/2 = ?
masz wzór: logbn = n*logab
6 maj 13:20
J:
upss ... logabn = n*logab
6 maj 13:24
SYLWIA: dzięki za przykłady i tak nie rozumie czas mnie goni i musze konczyc
6 maj 13:26
pigor: ..., licz to sobie spokojnie z definicji logarytmu, bo mam
wrażenie, że nie znasz może jeszcze jego własności (działań) :
otóż, def.
logab=c ⇔ ac= b , gdzie
a>0 i a≠1 i b>0 , co
u Ciebie we wszystkich przykładach tak właśnie jest,
no to niech
1)
log 1/ 5 25 = x ⇒ (
15)
x = 25 ⇔ 5
−x = 5
2, stąd
z równości podstaw ⇔ −x = 5 ⇔
x= −5 ,
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2)
log √ 3 27= x ⇒
√3 x = 27 ⇔
√3 x = 3
3 ⇔
⇔
√3 x =
√3 6 ⇔
x=6 ,
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
4) tak jak 2) , albo
log √ 5 125 = x ⇒
√ 5 x = 5
3 /
2 obustronnie ⇔
⇔ 5
x = 5
6 ⇔
x=6 ,
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
itp., itd,
6 maj 14:27