Wykaż, że - trygonometria
nacix: Wykaż, że
sin4α + cos4α = 1 − 12sin22α
6 maj 10:14
Przemysław: sin
4α=sin
2α*sin
2α=
=(1−cos
2α)sin
2α=
=sin
2α−sin
2αcos
2α=
cos
4α=cos
2α*cos
2α=
=(1−sin
2α)cos
2α=
cos
2α−sin
2αcos
2α=
sin
4α+cos
4α=
| | 1 | | 1 | |
=sin2α− |
| sin22α+cos2α− |
| sin22α= |
| | 4 | | 4 | |
6 maj 10:20
J:
to jest prawdą tylko wtedy, gdy jest znak: +
6 maj 10:23
Przemysław: W sensie, że tylko gdy sinα>0?
6 maj 10:25
nacix: dziękuję za pomoc
6 maj 10:26
J:
sorry .. pomyłka , ale mozna to udowodnić prościej...
| | 1 | |
sin4x + cos4x = (sin2x + cos2x)2 − 2sin2xcos2x = 1 − 2* |
| (sin2x)2 = |
| | 4 | |
6 maj 10:26
Przemysław: Prawda. Kurczę, muszę zacząć myśleć, bo przepadnę
6 maj 10:28
nacix: Masz rację, dzięki

A macie jakieś pomysły co do pierwszego przykładu na wykaż?
6 maj 10:29
nacix: W sensie tego: sin47+sin61−sin11−sin25=cos7
6 maj 10:29