Wykaż, że - trygonometria
nacix: Wykaż, że sin47+sin61−sin11−sin25=cos7
6 maj 09:46
Eta:
pomijam zapis "stopnia''
L=
(sin47−sin25) +
(sin61−sin25) =2cos36*sin11+2cos36*sin25=
=2cos36(sin11+sin25)= 2cos36*2sin18*cos7=
| | 2cos36*2sin18*cos18*cos7 | | 2cos36*sin36*cos7 | |
= |
| = |
| = |
| | cos18 | | cos18 | |
| | sin72*cos7 | |
= |
| = cos7=P |
| | cos18 | |
bo sin72=cos18
6 maj 11:52
PW: Stosuj wzory:
| | 61+47 | | 61−47 | |
sin61° + sin47° = 2sin( |
| )°cos( |
| )° = ... |
| | 2 | | 2 | |
i do następnych składików tak samo:
sin25°+sin11° = ...
− coś się powinno wyklarować.
6 maj 11:54