Cechy podzielności
Bronek:
Wykazać że jeżeli suma cyfr danej liczby jest podzielna przez trzy to ta liczba
jest podzielna przez trzy
6 maj 07:05
wmboczek: 100x = x (mod3)
10y = y (mod3)
100x+10y+z = x+y+z (mod3)
6 maj 07:18
Janek191:
Udowodnię dla liczby trzycyfrowej:
x,y, z − cyfry liczby trzycyfrowej, x ≠ 0
x + y + z = 3 k , k ∊ ℕ1 , więc z = 3 k − x − y
zatem
100 x + 10 y + z = 100 x + 10 y + 3 k − x − y = 99 x + 9 y + 3 k = 3*(33 x + 3 y + k)
Liczba w nawiasie jest całkowita, więc dana liczba trzycyfrowa dzieli się przez 3.
Dla liczby o większej ilości cyfr dowód jest analogiczny.
6 maj 07:30