a
poho: do sprawdzenia Udowodnij indukcyjnie następujacy fakt:
a0 = 2 a1 = 3
an+1 = 3an − 2an−1 to ∀n∊N an = 2n+1
Założenie indukcyjne:
W(1): 3a1 − 2a0 = 2 + 1
3 * 3 − 2 * 2 = 3
Lewa nie równa się prawej, co robię źle ?
5 maj 23:46
Godzio:
an = 2n + 1
a0 = 20 + 1 = 1 + 1 = 2
a1 = 21 + 1 = 2 + 1 = 3
Załóżmy, że an = 2n + 1, an − 1 = 2n − 1 + 1 oraz an + 1 = 3an − 2an − 1.
Pokażemy dla n + 1
an+1 = 3an − 2an−1 = 3(2n + 1) − 2(2n−1 + 1) = 3 * 2n + 3 − 2 * 2n−1 − 2 =
= 3 * 2n − 2n + 1 = 2 * 2n + 1 = 2n + 1 + 1
5 maj 23:50
poho: a gdzie najpierw podstawienie 1, potem k ? Tutaj inaczej to zadanie się rozwiązuje ?
5 maj 23:56
Godzio:
A po co podstawiać k? Zakładam, że dla pewnego n to zachodzi, i pokazuje dla n + 1.
6 maj 01:37
poho: w indukcji zawwze k sie podstawialo jeszcze a potem k + 1
6 maj 07:16