Całka wymierna
Bakaga: ∫x/(x2+1/2x−3/16)
Może mi ktoś dokładnie wypisać obliczenia? Liczę ją po raz 5 i cały czas wychodzi mi inny
wynik :C.
5 maj 22:59
5 maj 23:00
5 maj 23:06
Bakaga: Wiem, że taki jest wynik, ale ja chce do niego obliczenia tak jak napisałem ; )
5 maj 23:07
Qulka: napisz swoje znajdziemy błąd, albo licz tak długo aż się zgodzi
5 maj 23:13
5 maj 23:15
Braun:
Po co rozkład na ułamki proste ? Policz pochodną mianownika i podstawienie
5 maj 23:17
Qulka: no to masz stałą o 1 większą niż ta stała z wolframa
5 maj 23:41
Bakaga: I to mnie boli. Nwm skąd to się wzięlo ;
;. Help me please
5 maj 23:45
Qulka: z własności że lnab=lna +lnb
6 maj 22:03
Qulka: 3/4 ln|x+3/4| +1/4 ln|x−1/4| = 3/4 ln(1/4|4x+3|) +1/4 ln(1/4|4x−1|) =
= 3/4ln1/4 + 3/4ln|4x+3| +1/4ln1/4 +1/4ln|4x−1| = 3/4ln|4x+3|+1/4ln|4x−1| + ln1/4
ln1/4 można wciągnąć do stałej

ale czemu mi się wydawało że to 1 to nie wiem
6 maj 22:11