Ciąg arytmetyczny rozszerzenie
Michał: Liczby (x,y,z) będące rozwiązaniem układu tworzą ciąg arytmetyczny. Wyznacz parametr m.
{ x + 2y + z = m + 10
{ x − y − z = 2m − 43
{ 2x + y + 2z = −m + 17
Prosiłbym o pomoc. Główny problem leży w rozwiązaniu układu równań z którym nie mogę sobie
poradzić, potem wiem żeby wyznaczyć parametr m trzeba skorzystać z własności na ciąg
arytmetyczny. Z góry dziękuję za pomoc.
5 maj 22:28
Qulka: za x wstaw a
za y wstaw a+r
za z wstaw a+2r
masz 3 równania i 3 niewiadome a,r,m, więc rozwiąż
5 maj 22:29
ICSP: Zacznij od odjęcia od trzeciego równania równania pierwszego przemnożonego przez 2.
Potem otrzymaną wartość y wstaw do pierwszego i drugiego równania dostając w ten sposób układ
dwóch równań z dwiema niewiadomymi. Dodanie ich stronami powinno załatwić sprawę.
5 maj 22:30
ICSP: Bądź jeżeli nie czujesz się pewnie w układach równań z trzema niewiadomymi to możesz drugie
równanie przemnożyć przez u, trzecie przez v a następnie dodać równania stronami i pogrupować
ze względu na x , y , z. Dalej już prosto bo aby obliczyć każdą z niewiadomych wystarczy
wyzerować współczynniki przy pozostałych.
5 maj 22:34
Michał: Spróbuję wykorzystać wasze rady. Gdyby mi coś nie wyszło jeszcze napiszę. Dzięki
5 maj 22:55