monotoniczność ciągu
sylka: zbadaj monotoniczność ciągu
an=(3nn+1)n+3
3 gru 22:29
Basia: Pomagam
3 gru 22:32
sylka: koffana jesteś
Basiu ty się z tym darem do matmy już urodziłaś czy może da się tego po prostu nauczyć?
3 gru 22:38
Nikka: można się nauczyć

zależy na jakich nauczycieli się trafi
3 gru 22:43
sylka: to ja musiałam mieć strasznie złych bo prawie nic się nie nauczyłam a to co się nauczyłam
zdążyłam już zapomnieć
3 gru 22:46
mario: trzeba być pilnym na zajęciach
3 gru 22:47
Nikka: dla mnie matma była bardzo interesującym przedmiotem − mało nauki ( w porównaniu do historii
np. )
3 gru 22:48
Basia:
a
n+1 = (
3(n+1)n+1+1n+1+3 = (
3(n+1)n+2)
n+4 =
(
3(n+1)n+2)
n+3*(
3(n+1)n+2)
| 3n+3*(n+1)n+3 | | 3(n+1) | | (n+1)n+3 | |
| * |
| * |
| = |
| (n+2)n+3 | | n+2 | | 3n+3*nn+3 | |
| | (n+1)(n+1) | | 3(n+1) | |
( |
| )n+3* |
| = |
| | n(n+2) | | n+2 | |
| | n2+2n+1 | | 3n+3 | |
( |
| )n+3* |
| |
| | n2+2n | | n+2 | |
ponieważ
| | n2+2n+1 | | n2+2n+1 | |
n2+2n+1>n2+2n ⇒ |
| > 1 ⇒ ( |
| )n+3 >1 |
| | n2+2n | | n2+2n | |
(3n+3)−(n+2) = 2n+5 > 0 ⇒ 3n+3>n+2 ⇒
3n+3n+2 > 1
stąd
a
n+1 > a
n dla każdego n∊N
ciąg jest rosnący
3 gru 22:48
mario:
3 gru 22:48
sylka: mario ja wiem że nad poziomem mojej wiedzy to tylko płakać ale bez przesady niedługo całe forum
podtopisz
3 gru 22:50
Nikka: Basiu a czemu dzieliłaś? Zdaje się, że w treści nie ma nic, że to ciąg geometryczny...
3 gru 22:53
Basia:
Zdradzę Wam pewną tajemnicę. Matematykę kochają Ci (i na ogół tylko Ci), których już we
wczesnym dzieciństwie nauczono logicznego myślenia.
Miałam oczywiście ukochanego misia (nawet dwa, ale drugi już nie był taki ukochany), ze trzy
lalki, tonę książek i tonę zabawek, które teraz nazywają się edukacyjne, i które wymagały po
prostu kombinowania (układanki itp.).
Jeśli się tego nie nauczymy w dzieciństwie potem jest to już bardzo trudne, chociaż nie
niemożliwe.
Nauczyciele nie mają na to zwyczajnie czasu.
3 gru 22:59
Basia:
Bo łatwiej, a monotoniczność można też wykazać, jeżeli się udowodni, że
| an+1 | |
| > 1 ⇒ an+1 > an ⇒ rosnący |
| an | |
| an+1 | |
| <1 ⇒ an+1<an ⇒ malejący |
| an | |
z tym, że dotyczy to
wyłącznie ciągów o
wyrazach dodatnich.
Tam gdzie występuje potęgowanie ze zmienną w wykładniku, zazwyczaj łatwiej policzyć iloraz niż
różnicę.
3 gru 23:06
plastuś:
Racja 100% − wa

Mnie od dzieciństwa pociągała mania liczb , zawsze coś ciekawego w nich widziałam.
Układałam patyczki w przeróżne figury , dodawałam , przestawiałam i kombinowałam

Układałam rebusy ( liczbowe) ..... cieszyło mnie jak ktoś z domowników się głowił
by je rozwiązać , tak oto w ten sposób uczyłam się logicznego myślenia,
no i z uporem maniaka jak coś nie wychodziło?...... nie odpuszczałam ,
aż do skutku

Tak więc powodzenia w zgłębianiu matematycznej wiedzy
3 gru 23:10