Prawdopodonieństwo
Martyna: W urnie jest 5 kul białych i 10 kul czarnych. Wyciągamy losowo jedna kulę i notujemy jej kolor.
Wrzucamy z powrotem do urny i powtarzamy to doświadczenie jeszcze 4 razy.
a) jakie jest prawdopodobieństwo, że wyciągniemy 3 razy biała kulę odp. 40/234
b) jakie jest prawdopodobieństwo, że wyciagniemy białą kulę co najwyżej 3 razy odp 232/243
Proszę o rozwiązanie krok po kroku.
5 maj 20:58
Mila:
5+10=15
|Ω|=15
5
| | | |
A− wyciągniemy 3 razy biała kulę (BBBCC i ustawienie na | =10 sposobow ) |
| | |
|A|=5*5*5*10*10*10=5
6*8
| | 56*8 | | 56*8 | | 5*8 | | 40 | |
P(A)= |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 155 | | 35*55 | | 35 | | 243 | |
B− wyciagniemy białą kulę co najwyżej 3 razy
Liczymy:
(0 kul białych , 5 czarnych) lub (1 kula biała , 4 czarne ) lub (2 kule białe , 3 czarne)
lub (3 kule białe 2 czarne )
|B|=10
5+5*10
4*5+5*5*10*10*10*10+5
6*8
Dokończysz sobie?
5 maj 23:52
Martyna: |A|=5*5*5*10*10*10=56*8
Dlaczego 10 powtórzona jest 3 razy ?
6 maj 17:25
Mila:
Masz wybrane kule :
(BBBCC) możesz je ustawić na 10 sposobów
(BCBBC), (BCCBB) itd.
6 maj 17:37