ciągi
ciągi: Cześć, chciałem zapytać jak to jest z tymi ciągami
dlaczego an+1−an=r i jest to stałe? i dlaczego nie jest to na przykład jakoś inaczej
zapisane?
Był też wzór z sumami , ale nie pamiętam dokładnie jaki. Czy mógłby ktoś tutaj wypisać jakie są
te wzory w ciągu geometrycznym i arytmetycznym?
5 maj 20:42
ciągi: bardzo prosze o pomoc
5 maj 20:48
Janek191:
Kliknij po lewej stronie na kolor niebieski :
ciągi liczbowe
5 maj 20:52
5 maj 20:53
ciągi: Czy wzor an=Sn−Sn−1 dziala tylko dla ciagu arytmetycznego ?
I jak zrobic zad tego typu?
W nieskonczonym ciagu geometrycznym suma n poczatkowych wyrazow wyraza sie wzorem Sn=
licznik 3n−1 mianownik 10•3 do potegi (n−2). Oblicz sume wszystkich wyrazow tego ciagu...
Pomocy
5 maj 22:35
ciągi: Pomoze ktos?
5 maj 22:45
ciągi: Prosze, pomozcie bo chce ske wyspac przed ang i to jeszcze zrozumiec
5 maj 22:53
pigor: ... , jeśli dobrze zrozumiałem o co chodzi,
widzę to tak :
| | 3n−1 | |
lim n→∞ Sn = lim n→∞ |
| = |
| | 10* 3n−2 | |
| | 3n−1 * 3 | | 3n−1 * 3 | |
= lim n→∞ |
| =lim n→∞ |
| = |
| | 10 *3n−2 * 3 | | 10 *3n−1 | |
| | 3 | |
= |
| = 0,3 − szukana suma wszystkich wyrazów . ...  |
| | 10 | |
5 maj 23:00
ciągi: Dziekuje bardzo , a da sie to policzyc innym sposobem ? I jeszcze to pierwsze pytanie dot wzoru
Sn−Sn−1=an −do jakiego ciagu sie to tyczy?
5 maj 23:02
pigor: ..., o już widzę, że nie tak miało być,
ale chyba tak
| | 3n−1 | |
lim n→∞ Sn = lim n→∞ |
| = ...  |
| | 10 * 3n−2 | |
5 maj 23:03
ciągi:
5 maj 23:06
pigor: ..., a co do S
n − S
n−1= a
n dotyczy n−tego wyrazu
ciągu arytmetycznego mając jakiś wzór na sumę n jego wyrazów. ...

a na koniec to radzę iść spać
5 maj 23:08
ciągi: Ok,dziekuje za pomoc i lece spac.
5 maj 23:11
pigor: ...,
| | (3n−1) * 32 | | 9 | | (3n−1) | |
= lim n→∞ |
| = lim n→∞ |
| |
| = |
| | 10 * 3n | | 10 | | 3n | |
= nie wiem co sie dziej z tą kreską ułamkową, ale skończę =
| | 9 | | 3n(1−3−1) | | 9 | | 1 | |
= lim n→∞ |
| |
| = |
| (1− |
| ) = |
| | 10 | | 3n | | 10 | | 3 | |
| | 9 | | 2 | | 3 | |
= |
| * |
| = |
| = 0,6 − szukana suma . ...  |
| | 10 | | 3 | | 5 | |
5 maj 23:32
pigor: ... tam w liczniku zamiast 3
−1 miało być
3
−n , które dalej "znika" (→ 0) przy n →
∞ . ...
5 maj 23:41