Obliczanie części wspólnej trójkąta i koła.
Nataliaw087:

Dany jest trójkąt równoboczny o boku 6 cm. Podstawa tego
trójkąta jest średnicą półkola (zobacz rysunek). Oblicz pole części
wspólnej półkola i trójkąta.
5 maj 20:28
5 maj 20:41
Nataliaw087: Wiem jak to obliczyć ale coś mi nie wychodzi.
Obliczyłam że pole trójkąta równobocznego, który powstał po połączeniu środka podstawy dużego
trójkąta z miejscem przecięcia się półkola z ramieniem dużego trójkąta = 4,5{3}/2 , a pole
wycinka kołowego = 1,5 π. I nie wiem co dalej...
5 maj 20:53
Mila:

a=6
r=3
| | 1 | | 1 | | 9π | | 3π | |
Pwycinka BOD= |
| πr2= |
| π*32= |
| = |
| |
| | 6 | | 6 | | 6 | | 2 | |
| | 3π | | 9√3 | | 6π−9√3 | |
Podcinka koła= |
| − |
| = |
| |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
P
F=3*P
ΔOBD+P
odcinka koła
Teraz dokończysz?
5 maj 21:08
Mila:
5 maj 23:21