kto pomoże??
nusi: Oblicz wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych kąta ostrego α jeśli
5 maj 20:10
Ajtek:
a) skorzystaj z jedynki trygonometrycznej;
| | sinx | | 3 | | sinx | |
b) tgx= |
| ⇒ |
| = |
| wyznacz sinusa i do jedynki trygonometrycznej. |
| | cosx | | 2 | | cosx | |
5 maj 20:14
kix:
sin
2α+cos
2α=1
wstaw za cosα, a obliczysz sinα
5 maj 20:14
nusi: rozumiem.... znaczy nic nie rozumiem...

ale ok.dzięki
5 maj 20:22
Mila:
Jeśli nie postarsz się zrozumieć, to nic nie napiszesz na sprawdzianie, a potem na maturze.
a)
sin
2α +cos
2α=1 zachodzi dla każdego α
Jeśli α− kąt ostry to sinα, cosα, tgα, ctgα są dodatnie
| | √3 | |
cosα= |
| podstawiamy do jedynki trygonometrycznej |
| | 2 | |
| | sinα | | 1 | | 1 | |
tgα= |
| =U{ |
| }{U{√3{2}}= |
| *U{2}{√3= dokończ |
| | cosα | | 2 | | 2 | |
ctgα to odwrotność tgα dokończysz?
5 maj 21:19
5 maj 21:20
kix:
| | √3 | |
chochlik wkradł był się cosα= |
| |
| | 3 | |
5 maj 21:21
Qulka:

albo jeśli to testowe namaluj trójkącik i podpisz odpowiednie boki i policz z pitagorasa
brakujące
5 maj 21:22
Mila:
Rzeczywiście,kix, dziękuję, ale szkoda, że nusi tego nie czyta.
nusi, zrób to samodzielnie wzorując się na tym , co napisałam.
Czy czeka na gotowce, czy chce się czegoś nauczyć?
5 maj 22:19